„A lélek segíti a testet, és bizonyos pillanatokban fölemeli. Ez az egyetlen madár, amely fölemeli a maga kalitkáját.” (Victor Hugo)

Inzulin rezisztencia, 1-es, 2-es típusú, vagy terhességi diabétesz? Vagy érezzük, hogy valami nem stimmel, mikor nagy nehezen rávesszük magunkat egy kivizsgálásra, vagy pedig észrevétlenül lopakodik életünkbe a később egyszer s mindenkorra mindent megváltoztató, egész életünket felforgató állapot.

Előfordulhat az is, hogy egészséges kismamaként indulsz neki egy várandósságnak, ám időközben kiderül, hogy azonnal életmódot kell változtass, hogy egészséges kisbabát és egészségesen hozz a világra, mert a vércukor terheléses vizsgálaton kiderül, hogy nem minden oké a vércukroddal.

Sokan pedig évek óta érzik, hogy valami nem stimmel: fáradékonyak, itt-ott viszket, kipirul, éjszaka pisilni járnak, rendszertelen a menstruációjuk vagy meddők, sokszor éhesek, de fogyni kellene.

Legrosszabb esetben fiatalon csap be a mennykő, amikor egy teljesen fitt és egészséges, normális testalkattal bíró gyermek, tinédzser, vagy fiatal felnőtt egyik napról a másikra kerül rossz (ne adj’ Isten életveszélyes) állapotba.

Az orvosok és az egészségügy a szakmai protokoll szerint elvégzi a maga dolgát: beállítja a gyógyszeres kezelést és a diétát, tájékoztat a szövődményekről, a betegséged általános veszélyeiről, miszerint fogékonyabb vagy még egy csomó dologra.

Te pedig ott állsz a tényekkel, a gyógyszereiddel, az injekcióiddal, a kérdéseiddel, a bizonytalanságoddal a következő kontrollvizsgálat időpontjáig.

Íme öt dolog, amin szinte biztosan keresztülmentél te is:

Az első sokk. Először is korábban senki sem figyelt rád a környezetedből, de a hír hallatán mindenki aggódni kezd érted. Ez persze kínos és terhes, ezért Te kezdesz el megnyugtatni mindenkit, miközben valójában még magadat sem sikerült. A tagadás. A környezeted roppant hamar elfogadja a „másságodat”, neked azonban sokkal nehezebb ezzel megbirkózni. Ha csak diétáznod kell, könnyebb, de ha inzulint kapsz, minden lehetséges információt felkutatsz azzal kapcsolatban, hogy elhitesd magaddal: ez veled nem fordulhat elő, ez átmeneti állapot, biztos van visszaút.

A harc. Realizálod, hogy „ez van” és számba veszed a lehetőségeket, hogy mit tehetsz. Ekkor történik a legrosszabb: felveszed a harcot a betegségeddel. Teljes erőbedobással igyekszel normális vércukor értékeket produkálni, olykor erőn felül beleállni a helyzetbe. Fájdalmas arccal, torokszorító érzéssel mondasz le a kedvenc ételeidről, illetve ha valami addig nem volt a kedvenced, miután tiltott lett, azonnal és „kérlelhetetlenül igényelni fogja” a szervezeted.

A düh. Figyeled magad éjjel-nappal. Figyeled a diétádat, az éhségedet, a testsúlyodat, a vércukor értékeidet, a testmozgásra is többet fordítasz és figyeled, hogy hat rád. Te mindig, mindenre odafigyelsz, mert ezt kell tenned, ennek ellenére mégsem mindig ugyanaz a tested reakciója. Tegnap bizonyos élelmiszerektől nem ment fel a cukrod, ma meg felmegy, pedig még a liftet sem használtad egész nap. Nem érted. Bepánikolsz és dühös vagy, leginkább magadra, mert nem érted, hol rontottad el. Itt egy pici önvád is felbukkan, mert nem elég, hogy a tested alapból cserbenhagyott, még extra támogatással sem vagy képes megoldani a kialakult helyzetet.

A bizonytalanság és magányosság érzése. Egyedül vagy a problémáiddal, a kérdéseiddel. A környezetednek nem beszélsz róla, mert úgysem érti meg, vagy mert azonnal ellát (jó szándékú, ám sokszor finoman szólva megkérdőjelezhető) „jótanácsokkal”, a rendelőben pedig nincs idő a lelki nyűgjeiddel foglalkozni. Bizonytalan vagy és bizony olykor kétségbeesett. Hogyan tovább? Rengeteg fix pont lett az életedben az állapotod miatt, mondhatni odaveszett a spontaneitás. A rendszerhez való igazodás miatt könnyen belemerevedhetsz a helyzetbe és ez életed minden területén megnyilvánul valamilyen formában.

Szeretnéd jobban megérteni érzelmi, gondolati és testi működéseid összefüggését, s ezáltal magabiztosabb és kiegyensúlyozottabb életet élni?  Örülnél egy olyan komplex programnak és eszköztárnak, amivel mindezt elérheted?

Hiszek abban, hogy a megértésre épített stratégia alkalmazása, amely szerint együtt haladsz velem az úton, egész életed transzformálni képes.