Engem mindig is lenyűgöztek a színek és az illatok. 

Gyermekkorom kedvenc játéka is „színes és szagos” volt, amivel egyedül is lehetett játszani. Bekötött szemmel kellett beleszagolni kis műanyag dobozkákba, melyekbe illatokat zártak.

Vagy a doboz színét, vagy a benne található illatot kellett felismerni, kitalálni, ezt a két szabályt változtattuk… és élveztük! Volt abban fahéj (piros), menthol (kék), babér (zöld), citrom (sárga), stb., mindegyik dobozban aromával átitatott vatta. Azért szerettem ezt a játékot játszani, mert voltak bizonyos illatok, amiket szagolgatva már gyerekként észrevettem, hogy valamiért jobban érzem magam.

Nos, talán itt kezdődött az aromaterápia iránt érzett mérhetetlenül erős vonzalmam, ami a mai napig is tart. Az aromaterápia része az életemnek akár szellemi, akár fizikai teljesítményem fokozása, akár az érzelmeim kiegyensúlyozása vagy az emésztési folyamataim optimalizálása a cél.

Bár az illóolajok nem gyógyítják meg a cukorbetegségetde ha kiegészíted vele a kezelési rutint, sok mindenben a segítségedre lehetnek. Sőt! Állapotjavulás is elérhető, ha a megfelelően kiválasztott és megfelelő tisztaságú, természetes illóolajat rendszeresen használjuk.

Minden esetben szükséges, de legalább érdemes kikérni természetgyógyász vagy aromaterapeuta tanácsát, mielőtt bármibe belekezdesz.

A belsőleges fogyasztással kapcsolatban megoszlanak a vélemények, ugyanakkor vannak jó tapasztalatok, melyek az állapotjavulás, pl. vércukor csökkenés irányába mutatnak. Én magamon is tapasztaltam áldásos hatást belsőleg fogyasztva illóolajat. Nem kell messzire menni, hisz a patikában recept nélkül kapható olyan pasztilla, amiben növényi illóolaj van.

Talán meglepő lehet számodra, hogy ugyanolyan hatékonysággal bírnak az illóolajok belélegezve is, ha nem hatékonyabbak. Az orron át belélegezve, a légcsövön és a hörgőkön keresztülhaladva a tüdőbe is eljut az illóolaj, ahonnan a véráramba, a véráramon keresztül pedig szinte minden szervünkhöz. Emiatt vannak, akik a legfontosabbnak az orron át történő használatot tartják.

Bőrön át pedig igen változatos és élvezetes lehet az alkalmazás, hisz masszázskrémekhez, fürdővízhez is adhatod, vagy ha valamid fáj, a borogatást egészítheted ki az illóolajos kezeléssel.

Néhány illóolaj, ami megkönnyítheti az életed:

Grapefruit olaj: csökkenti a súlygyarapodást és a gyulladásos tüneteket.

Feketebors illóolaj: rendkívül erős antioxidáns, ami segíthet a magas vérnyomás kezelésében és bizonyos enzimeket blokkolva a cukoranyagcsere kiegyensúlyozásában is.

Fahéjolaj: azt már sokan tudjuk, hogy jótékony hatással van a vércukorszintre, fogyasztása ma már általánosan javallott. Fokozza az inzulin érzékenységet és segíti a fogyást is, csökkenti a zsírszintet.

Szegfűszeg-rügy illóolaj és levendulaolaj: mindkettő segít az oxidatív stressz leküzdésében, illetve a levendula általános nyugtató hatással is bír. 

Citromolaj: a szellemi kimerültség ellen kiváló és javítja a koncentrációs nehézségeket. Párologtatva nemcsak friss illata pezsdít fel, hanem fertőtlenítő hatása is érvényesül. 

Az illóolajokkal tehát nemcsak testi szinten érhetünk el javulást, hanem érzelmeinkre és mentális folyamatainkra is hatással vannak.

Mint ahogy erről már korábban írtam, a cukorbetegségnek vannak mentális kísérő jelenségei. Mások az elején, mikor kiderül a betegség és mások később, mikor egy életen át ki kell tartanod és közben az élet egyéb területeken is passzolja a maga labdáit. Helytállni, motiváltnak lenni, érzelmileg stabilnak és magabiztosnak lenni nem könnyű feladat, ha a problémáiddal, elakadásaiddal egyedül vagy.

Diabetes Coaching során ebben vagyok a segítségedre, hogy rátekints egészségi állapotodra, életed problémás területeire, meglásd a változás lehetőségét és új célokat tűzz ki magad elé. A megvalósításhoz tervet készítünk, amin végighaladva életed és egészséged gyökeresen megváltozik, amennyiben készen állsz a változtatásra.