Amint Te is észrevetted, a cukorbetegség az akaratodon kívül bekövetkező olyan változások sorozata, melyek láthatatlanok és kiszámíthatatlanokfolyton változnak, állandóan jelen vannak és folyamatos figyelmet igényelnek. 

Amikor megváltozik az életed, orvosod elmondja Neked hogyan, mit és mennyit étkezz, mozogj, és miképp változtass életmódot, hogy az számára mérhető is legyen. A hagyományos orvosi kezelés során mindent számokban mérnek és rendszeresen ellenőrzik a testsúlyodat, a vércukrodat, a vérzsírodat, a vérnyomásodat, mellette a diétád szénhidrát tartalmát és a gyógyszereid dózisát. Azaz mindent, ami a testeddel kapcsolatos. 

Előfordult már veled, is, hogy egy stresszes időszakban nem működött a korábban jól bevált táplálkozás és gyógyszer vagy inzulinadagolás? Ez természetes, hiszen láthatod, a vércukraidat egyszerre mennyi minden befolyásolja, rajtad kívül és belül, testileg és lelkileg egyaránt.

Tudtad, hogy a vércukorszint eltérések egy komplex rendszer egyensúlyának kibillenését okozzák, s ennek csak egy részét képezik a fizikai testedben bekövetkező változások? A tested működésében és kémiai összetételében egyaránt lépnek fel eltérések cukorbetegség esetén, amelyek aztán nem csak a testi funkciókra vannak hatással, hanem a lelki folyamatokra is. A test a lélektől és a szellemtől nem választható külön, s emiatt sokszor egy érzelmi hullámvasúton érezheted magad. 

El tudod képzelni, hogy a benned végbemenő testi és lelki változások, kisebb-nagyobb ingadozások és a szabálykövető, egyben megváltozott életmód tartósan befolyásolják a személyiséged? Hogy a folyamatos kontroll és alkalmazkodás olyan személyiség változáshoz vezethetnek, amelyben tartósan sem te, sem a környezeted nem érzi jól magát?

Érzelmi világunk egyensúlya biztosítja számunkra életünk élvezetét, a „teljes élet” érzését, fontos tehát felismerni érzéseidet, motivációidat. 

Az egészséget a test, a lélek és a szellem harmóniája adja meg.

A lélekkel és a mentális folyamatokkal foglalkozó területek tágabban szemlélik az embert.

  • Te is észrevetted, hogy a cukorbetegség sok érzelmi változással is jár? 
  • Éreztél olyat, hogy a betegség miatt sérül az önérzeted?
  • Szoktál szomorú vagy netán dühös lenni?
  • Érezted már magad kétségbeesettnek és érzel néha félelmet?

Lelki állapotod, gondolataid és azok által kiváltott érzelmeid befolyásolják minden testi funkciódat, így a vércukrodat is. Tested kezelése éppen ezért nem elegendő.

Tudatossá válásod érzelmi reakcióidra, félelmeidre vagy egyéb negatív gondolataidra elengedhetetlen ahhoz, hogy egyensúlyban tartsd magad testben és lélekben egyaránt. Ezáltal nem külső kényszerből vagy félelemből cselekszel magadért, hatalmas energiákat és akaraterőt beleölve, hanem belülről fakadó motivációd vezérel Téged a megváltozott életedben. 

A megváltozott élet megváltozott gondolkodásmódot és megváltozott 
hozzáállást kíván.

  • Új célokat a régiek helyett.
  • Erőt és kitartást minden nap, hosszú-hosszú éveken át.
  • A változás és változtatás képességét.
  • A folyamatos fejlődést és alkalmazkodást.

A Diabétesz-Coaching során a „lelki edződ” vagyok és mindezekben kísérlek téged utadon.